Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Μ.Σ. ΔΡΟΣΙΑΣ: Μηνιαίος και Ετήσιος Καταγεγραμμένος Υετός για τα Υδρολογικά Έτη 2007-2012

Στο άρθρο αυτό παρατίθενται διαγράμματα στα οποία απεικονίζονται οι μετρήσεις υετού του Μετεωρολογικού Σταθμού Δροσιάς για τα υδρολογικά έτη 2007 έως 2012.

Λίγα λόγια για το υδρολογικό έτος

To υδρολογικό έτος στην Ελλάδα συμβατικά ξεκινάει στις 1/10 και τελειώνει στις 30/9 του επόμενου ημερολογιακού έτους [1]. (Ενδεχομένως μερικές περιοχές της Ελλάδας να ξεκινούν το υδρολογικό έτος από τις 1/11 και να τελειώνουν στις 31/10 του επόμενου έτους. Έχω διαβάσει δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο που αφορούν στην Κρήτη, σύμφωνα με τις οποίες το υδρολογικό έτος ξεκινάει από το Νοέμβρη).

Το υδρολογικό έτος παίρνει την ονομασία του από το ημερολογιακό έτος στο οποίο τελειώνει [3] Όταν, λοιπόν, για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στο "υδρολογικό έτος 2008" σημαίνει ότι τα δεδομένα αφορούν τους μήνες από τον Οκτώβρη του 2007 έως και το Σεπτέμβρη του 2008. Έτσι στον οριζόντιο άξονα των διαγραμμάτων για τα υδρολογικά έτη οι πρώτοι τρεις μήνες αφορούν στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Το υδρολογικό έτος δε θα μπορούσε με τίποτα να συμπέσει με το ημερολογιακό. Κι αυτό διότι παραδοσιακά το υδρολογικό έτος ορίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χωρίζεται η βροχερή περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών (ημερολογιακών) ετών [2].  Έτσι, επιτυγχάνεται η "συνέχεια" των καταγραφών σε όλη τη βροχερή περίοδο, που για την περιοχή της Δροσιάς αλλά και γενικότερα των περισσοτέρων περιοχών της Ελλάδας ξεκινάει συνήθως από τα μέσα του φθινοπώρου και φτάνει περίπου μέχρι μέσα της άνοιξης. Ένα καλό υδρολογικό έτος από άποψη βροχής σημαίνει κατά κύριο λόγο ότι η βροχερή περίοδος ήταν καλή ενώ ένα καλό ημερολογιακό έτος από άποψη βροχής δε μπορεί να δώσει ανάλογη πληροφορία με σαφήνεια αφού χωρίζει τη βροχερή περίοδο σε δύο τμήματα,  οπότε εμπλέκει μέρος της προηγούμενης και μέρος της επόμενης στις μετρήσεις. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη η αναφορά στο "υδρολογικό έτος" αντί για το ημερολογιακό έτος όταν θέλουμε να συγκεντρώσουμε τις μετρήσεις των βροχοπτώσεων.


Διαγράμματα 1-6: Μηνιαία τιμή βροχόπτωσης για κάθε υδρολογικό έτος, από το 2007 έως και το 2012


Διάγραμμα 7: Μέση μηνιαία  βροχόπτωση που προκύπτει από τα υδρολογικά έτη 2007 έως και 2012:
 

Διάγραμμα 8: Μέση ετήσια βροχόπτωση που προκύπτει από τα υδρολογικά έτη 2007 έως και 2012



Το διαγραμμα 7, ενώ μπορεί να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για την κατανομή του υετού σε ένα έτος, αποτυγχάνει να πάρει μορφή ενός κλασικού υετογράμματος μιας περιοχής με μεσογειακό κλίμα. Ο λόγος είναι ότι ένα διάστημα παρατηρήσεων 6ετίας είναι πολύ μικρό για να μην επηρεάζονται οι μέσες μετρήσεις από τυχούσες μεγάλες αποκλίσεις που μπορεί να συμβούν κάποια συγκεκριμένη χρονιά ή κάποιο συγκεκριμένο μήνα.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Οκτώβριος παρουσιάζει μεγάλη μέση μηνιαία τιμή εξαιτίας κυρίως των πολλών βροχών που έπεσαν το 2006. Συνολικά είχαν μετρηθεί τότε 247 χιλιοστά βροχής.
  • Ο Νοέμβριος παρουσιάζει μικρή σχετικά μέση μηνιαία βροχόπτωση διότι τα τελευταία 6 χρόνια δεν συνέβησαν ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα σε αυτό το μήνα. Κάτι τέτοιο δεν είναι το γενικότερο μοτίβο του καιρού και φαίνεται ξεκάθαρα από παλιότερα εγκατεστημένους σταθμούς όπως αυτός του Ε.Α.Α. στο Θησείο που δίνει μετρήσεις για πάνω από 1 αιώνα.
  • Ο Ιανουάριος παρουσιάζει κι αυτός μικρή, σχετικά με το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο, τιμή. Αυτό οφείλεται στα πολύ μικρά ύψη υετού που σημείωσε ο Ιανουάριος του 2007 και του 2008.
  • Ο Φεβρουάριος φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα βροχερός μήνας αυτά τα χρόνια.
  • Ο Απρίλιος φαίνεται ότι και αυτός δεν έδωσε αρκετές βροχοπτώσεις την εξαετία αυτή.
  • Ο Ιούλιος ενώ θεωρητικά θα περίμενε κανείς να είναι ο πιο άνομβρος μήνας του έτους αποδεικνύεται πιο υετοφόρος και από τον Ιούνιο και από τον Αύγουστο αυτή την εξαετία. Αιτία οι καλοκαιρινές μπόρες των ετών 2009 και 2010 που συνέβησαν κυρίως τον Ιούλιο.
  • Οι χειμώνες του 2006-2007 και του 2007-2008 είχαν μικρά ποσά υετού στο σύνολό τους με εξαίρεση και στις δύο περιπτώσεις το Φεβρουάριο. Ειδικά το τρίμηνο Νοέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007, με συνολικό υετό περίπου 54 χιλιοστά, αποτελεί μια ξηρή περίοδο για τη Δροσιά αν αναλογιστούμε ότι σε μια συνηθισμένη περίπτωση τα 54 χιλιοστά θα έπεφταν μέσα σε ένα 15νθήμερο του Δεκεμβρίου ή ότι ένας βροχοφόρος καλοκαιρινός μήνας μπορεί να φτάσει το ποσό αυτό.

Η μέση ετήσια βροχόπτωση για τα 6 αυτά έτη είναι 589 χιλιοστά.


Σε επόμενη ανανέωση του άρθρου ή καινούργια δημοσίευση τα διαγράμματα θα εμπλουτιστούν και με τις ημέρες βροχόπτωσης για κάθε μήνα και έτος.

Πηγές - Αναφορές - Βιβλιογραφία

 Μετεωρολογικός Σταθμός Δροσιάς Αττικής: http://www.meteodrosia.gr

[1] Koutsoyiannis, D., Statistical Hydrology, Edition 4, 312 pages, National Technical University of Athens, Athens, 1997. http://itia.ntua.gr/getfile/122/5/documents/1997StatHydrolChap4.pdf

[2] Water Recourses Yield - Thomas A. McMahon, Adebayo J Adeloye - WRP

[3] Wikipedia "Water Year"

Water UK: http://www.water.org.uk/publications/policy-positions-and-briefings/hydrological-year

TermWiki: http://216.139.215.75/EN:hydrologic_year


Παλαιότερα άρθρα με στοιχεία από το Μετεωρολογικό Σταθμό Δροσιάς Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: