Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Επεισόδιο ισχυρής βροχής το πρωινό της 30ης Νοεμβρίου 2012

Ισχυρή βροχόπτωση τρίωρης διάρκειας συνέβη σήμερα τις πρωινές ώρες στη Δροσιά και στις γειτονικές σε συτήν περιοχές. Ο Μετεωρολογικός Σταθμός της Δροσιάς κατέγραψε ύψος βροχής συνολικά 57,4 χιλιοστά (δηλαδή 57,4 λίτρα νερού σωρευμένα σε 1 τετραγωνικό μέτρο επιφανείας). Από την ένταση της βροχής κάποια σπίτια στην περιοχή πλημμύρισαν και οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι. Η λεωφόρος Δροσιάς - Σταμάτας όπου συσσωρεύονται νερά και λόγω της μορφολογίας της περιοχής αλλά κυρίως από τους γύρω δρόμους πλημμύρισε για αρκετή ώρα.

Η πυροσβεστική στη φωτογραφία αντλεί νερό από πλημμυρισμένο σπίτι επί της οδού Τραπεζούντος. Ο υπάλληλος του δήμου στον κάθετο δρόμο καθαρίζει τα φρεάτια από φύλλα και λοιπές ακαθαρσίες.



Οι γειτονικοί σταθμοί κατέγραψαν τα παρακάτω ύψη  βροχής:

Σταθμός Ε.Α.Α. Διονύσου (Διονυσοβούνι 570μ υψόμετρο): 44,2 χιλ

Αναλογικό Βροχόμετρο στο σταθμό Διονύσου στα 500μ: 58 χιλ (αναφορά από Ιάσωνα Καραβία στο facebook). Η μέτρηση πάρθηκε από το αναλογικό βροχόμετρο καθότι το βροχόμετρο του αυτόματου σταθμού είχε βουλώσει από φύλλα με αποτέλεσμα να μη μετρήσει σωστά το ύψος της βροχής.

Σταθμός Ρέας: 54,2χιλ

Η κατανομή της πρωινής βροχόπτωσης όπως καταγράφτηκε από τους εγκατεστημένους Μ.Σ. της Αττικής:




Χαρακτηριστικό της βροχής ήταν οι πολύ υψηλές τιμές ραγδαιότητας. Η μέγιστη τιμή της έφτασε σχεδόν τα 190 χιλιοστά/ώρα. Τέτοιες τιμές αποτελούν κορυφαίες μετρήσεις για το σταθμό της Δροσιάς και γενικότερα δε συμβαίνει συχνά η βροχή να είναι τόσο ισχυρή στην περιοχή. Στο παρακάτω διάγραμμα, τα δεδομένα του οποίου έχουν παρθεί από το Μ.Σ. Δροσιάς, παρουσιάζεται η ραγδαιότητα σε χιλιοστά βροχόπτωσης ανά ώρα στη διάρκεια της βροχόπτωσης.




Παρατίθεται ο χάρτης ανάλυσης πιέσεων επιφανείας και γεωδυναμικών υψών 500mbar του GFS από το wetterzentrale.de



Ακολουθεί ο προβλεπόμενος αθροιστικός υετός 6ώρου από το ίδιο μοντέλο. H ώρα είναι σε UTC δηλαδή η περιοχή μας προηγείται 2 ώρες από την αναγραφόμενη στο χάρτη. Εμφανώς έχει αποτύχει να προβλέψει τις βροχές που έπεσαν τελικά.


Ταυτόχρονα με τις βροχές επικρατούντες άνεμοι ήταν οι νοτιάδες με αποτέλεσμα τη μεταφορά φορτίου σκόνης απο την Αφρική.  Το χαρακτηριστικό αυτό ξεθωριασμένο χρώμα του ουρανού προδίδει την ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα:



Η χάρτης πρόβλεψης φορτίου σκόνης για τις 20:00 της 30ης Νοεμβρίου από το Σκίρωνα:


Οι νοτιάδες ήταν αρκετά ενισχυμένοι, με ριπές 5-6 μποφώρ. Ακόμα και στη διάρκεια της ραγδαίας βροχής -που συνήθως έχουμε σημαντική μείωση της έντασης των ανέμων- οι άνεμοι έπνεαν με μέτρια ένταση, γύρω στα 4 μποφώρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: