Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΧΕΙΟ: Πρώιμη Ψυχρή Εισβολή στην Ελλάδα: Χιονοπτώσεις στα Ηπειρωτικά και στα Ανατολικά Προσήνεμα 3-4 Νοεμβρίου 2006

Μια ιδιαίτερα βροχερή περίοδος για πολλές περιοχές της χώρας που ξεκίνησε μέσα στον Οκτώβρη του 2006, κατέληξε σε μια πολύ πρώιμη ψυχρή εισβολή στις αρχές του επόμενου μήνα. Πολλές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ακόμα και κάποιες πεδινές, ντύθηκαν στα λευκά, έστω και για μερικές ώρες. Τέτοιοι χιονιάδες συνήθως πρωτο-επισκέπτονται τις ίδιες περιοχές, στα μέσα ή στα τέλη του Δεκέμβρη και σπανιότερα στις αρχές του. Στις αρχές του Νοέμβρη είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα τέτοιο επεισόδιο. Ίσως η επαναληψιμότητά του να είναι μιά φορά στον αιώνα κι αυτό είναι που του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία. 

Η διαταραχή αυτή άρχισε να επηρεάζει τη χώρα μας από την Πέμπτη, 2 του Νοέμβρη το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με ψύχρα και βροχές αρχικά, ενώ προς το βράδυ τα χιόνια κατέβηκαν και στα ημιορεινά της Μακεδονίας, σε πόλεις όπως η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα χωρίς ωστόσο να σημειωθεί ιδιαίτερη χιονόστρωση. Χιονοθύελες σημειώθηκαν στο βόρειο Εύρο τη νύχτα (φωτό). Σε μερικές περιοχές σημειώθηκαν αξιόλογες βροχοπτώσεις όπως στην Καβάλα που μετρήθηκαν πάνω από 40 χιλιοστά υετού.
 
Την Παρασκευή, 3 του μηνός, η ψυχρή εισβολή είχε πλέον επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με χειμωνιάτικο καιρό και πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας σημειώθηκαν αρνητικές θερμοκρασίες. Στην Εύβοια ο καιρός ήταν κλειστός με χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού και χιονόνερο ή βροχές χαμηλότερα. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και σε νησιά του Β. Αιγαίου όπως η Σαμοθράκη και η Λήμνος.

Το Σάββατο, 4 του μηνός, σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία έπεσε αρκετά κάτω από το μηδέν και υπήρξε εκτεταμένος παγετός ενώ στα ανατολικά προσήνεμα ο καιρός ήταν κλειστός, κατά περιόδους με χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό ή μηδενικό υψόμετρο.

Στην Κεντρική και Νότια Εύβοια χιόνιζε αρκετά κατά περιόδους με αποτέλεσμα να έχουν ασπρίσει περιοχές μέχρι τη θάλασσα.

Στην Αττική αναφέρθηκε χιονόπτωση και στο κέντρο το βράδυ της 4/11 ενώ οι νιφάδες έφτασαν για λίγο και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο όπως η Ελευσίνα και ο Σκαραμαγκάς. Αναφορές υπάρχουν για μικρό επεισόδιο χιονόπτωσης στη Ν. Φιλαδέλφεια μετά το μεσημέρι καθώς και στο Μενίδι (Αναρνές) τις ίδιες ώρες. Ωστόσο το κύριο επεισόδιο χιονιά για την περιοχή του λεκανοπεδίου και τη βόρεια Αττική ήταν τις πρώτες νυχτερινές ώρες όπου πολλές περιοχές στα βόρεια του νομού άσπρισαν, έστω και λίγο, από τα 300μέτρα περίπου και πάνω.

Πολλά ορεινά και ημιορεινά μέρη νησιών των βορείων κυκλάδων όπως π.χ. στην Άνδρο ντύθηκαν και αυτά στα λευκά.

Αναφέρθηκε επίσης χιονόπτωση και μέσα στην πόλη του Βόλου.  

Στην Πάρνηθα το θερμόμετρο του σταθμού του Ηλία Κοτσύφη στα 1330μ έδειξε -9,6°C ελάχιστη θερμοκρασία ενώ η ραδιοβόληση έδειξε θερμοκρασία στα 850hpa -7,2°C

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο δεν ξεπέρασε τους 8,9°C κάτι που αποτελεί ρεκόρ για το σταθμό από το 1897 για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου σημειώθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, αρκετά κάτω από το μηδέν. Ενδεικτικά στην Πτολεμαΐδα σημειώθηκε ελάχιστη -8°C στις 04:00 το πρωί.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά από αυτή την κακοκαιρία ο καιρός άλλαξε πρόσωπο σταδιακά και ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα ήπιος και μικρής διάρκειας.

Παλαιότερα έχω υπ' όψιν μου μια ακόμα περίπτωση πρώιμης χιονόπτωσης στο κέντρο της Αθήνας στις 12/11/1897 (Εφημερίδα Εμπρός 31.10.1897-παλαιό ημερολόγιο, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)

Χάρτες

Στους χάρτες reanalysis του GFS φαίνεται μια έντονη για την εποχή κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στη χώρα μας με θερμοκρασίες κάτω από -5°C στα 850hpa και κάτω από -30°C στα 500hpa στα κεντρικά και βόρεια.
wetterzentrale.de

Η παρακάτω χάρτης απεικονίζει το πάχος στρώματος 1000-500 hpa εκείνες τις ώρες:
Από το αρχείο του Ερμή Πασιπουλαρίδη

Η δορυφορική της 4/11 από το Rapid Responce δείχνει τη διάταξη των νεφών. Ο καιρός ήταν περισότερο κλειστός  στη Μαγνησία, την Εύβοια, τη Βόρεια Αττική, και το Αιγαίο.





Ειδικότερα στη Δροσιά και στις γύρω περιοχές ('Ανοιξη, Αγ. Στέφανος, Διόνυσος κ.λ.π.) ο καιρός ήταν νεφελώδης και κατά περιόδους έκλεινε τελείως. Η κακοκαιρία είχε δύο εξάρσεις, μια το μεσημέρι της 4/11 με έντονη χιονόπτωση για λιγότερο από μια ώρα και μια νωρίς το βράδυ όπου στρώθηκε χιόνι 1-2 εκατοστών στα χόρτα και στις στέγες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε παγετός.

Ο σταθμός της Δροσιάς (www.meteodrosia.gr) κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία -0,4°C στις 10 παρα 20 το βράδυ και μέγιστη θερμοκρασία 4,0°C στις 11 και 25 το πρωί της 4/11.

Μερικές Φωτογραφίες από τη χιονόπτωση εκείνης της ημέρας:


Δροσιά Αττικής


Δροσιά Αττικής
From Nov 4, 2006

Αγ. Στέφανος: Φωτογραφία: Άλκης Σαραντόπουλος
From Nov 4, 2006

Ανθούσα
From Nov 4, 2006

Παλαιά Πεντέλη
From Nov 4, 2006

Αγ. Πέτρος
From Nov 4, 2006



Εθνική Οδός (Φωτογραφία: Ερμής Πασιπουλαρίδης)
From Nov 4, 2006

Ιπποκράτειος Πολιτεία
From Nov 4, 2006

Αντίστοιχο ρεκόρ όψιμης ψυχρής εισβολής και χιονόπτωσης στη Δροσιά Αττικής είχαμε στις 9 Απριλίου 2015

4 σχόλια:

John Kalantzis είπε...

Καλή αρχή σου εύχομαι ως blogger. Κι εγώ νεόκοπος ως blogger μεν (www.meteojohn71.blogspot.com), βετεράνος καιροτρελαμένος δε!..
Μόλις πριν 20 μέρες το ξεκίνησα κι εγώ παρακολουθώντας και επικοινωνώντας διαδικτυακά τους nNoe και Μaria Di και κατάφερα να το σουλουπώσω κάπως με λίγες προς το παρόν αναρτήσεις αλλά με πολύ φιλοδοξία για πολλές περισσότερες στο μέλλον!
Σας παρακολουθώ όλους στην HellasWeather εδώ και 3 χρόνια...

Γιάννης-Λουτράκι

Λεωσθένης είπε...

Ευχαριστώ Γιάννη, έχω αρκετό αρχείο από διάφορα καιρικά γεγονότα και θέλω να το οργανώσω κάπως, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται. Εύχομαι με τον καιρό να πλουτίσουν τα blog όλων μας και να βοηθήσουν στην αύξηση των γνώσεων των καιρόφιλων της πατρίδας μας.

aeroxeimarros είπε...

Ας μην ξεχνούμε ότι εκείνη την χρονιά, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά από πλευράς χειμώνα, αν ορίσουμε το "καλά" με πολλές εισβολές και χιόνια!

:)

Λεωσθένης είπε...

Καθόλου καλά δεν είχαν πάει βέβαια. Ο χειμώνας ήρθε πολύ καθυστερημένα και επίσης οι έντονες ζέστες ήρθαν νωρίς την Άνοιξη και άδειασαν τα βουνά από το χιόνι.
Ωστόσο το φθινόπωρο του 2006 ήταν πολύ βαρύ σε μεγάλο μέρος του. O Οκτώβριος είχε φέρει απανωτές κακοκαιρίες με ισχυρές και παρατεταμένες βροχές σε ένα σημαντικό μέρος της χώρας. Ο σταθμός της Δροσιάς κατέγραψε συνολικά 247χιλιοστά βροχής εκείνο τον Οκτώβρη με δύο "εκατοστάρες" σε δύο 24ωρα. Επίσης στο βόλο θυμάμαι μια σχεδόν βιβλική βροχόπτωση με 200χιλιοστά σε λίγες ώρες.
Τέλος, στις 23/9/2006 ο Όλυμπος είχε μια φοβερή πρώιμη χιονόπτωση σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 2000μ, κάτι που πρέπει να είχε πολλά χρόνια να συμβεί.