Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ελάχιστη βαρομετρική πίεση επιφανείας εξωτροπικού κυκλώνα

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να βρω το πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει η πίεση ενός χαμηλού βαρομετρικού βρήκα το παρακάτω:

Το ρεκόρ εκτιμούμενης πίεσης εξωτροπικού κυκλώνα (extratropical ή mid latitude ή wave cyclone) υπάρχει από τις 10 - 11 Ιανουαρίου του 1993 στο Βόρειο Ατλαντικό, βορειοδυτικά της Αγγλίας και λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ισλανδίας. H ελάχιστη επιφανειακή του πίεση εκτιμήθηκε στα 912-915hpa.

Η αναπαράσταση της επιφανειακής πίεσης φαίνεται εδώ (πηγή: www.wetterzentrale.de):



Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα χαμηλό βαρομετρικό το οποίο βάθυνε τα μέγιστα στις 15 Δεκεμβρίου 1986 και σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Weather Underground (βλέπε σύνδεσμους στο τέλος του άρθρου) ενδέχεται να ήταν εξίσου βαθύ με αυτό του Ιανουαρίου του 1993. Η ελάχιστή του πίεση εκτιμήθηκε από τη Γερμανική Μετεωρολογική υπηρεσία επίσης γύρω στα 912-913hpa.


Η αναπαράσταση της επιφανειακής πίεσης για το βαρομετρικό του Δεκεμβρίου του 1986 φαίνεται εδώ (πηγή: www.wetterzentrale.de). Παρατηρούμε ότι στην αναπαράσταση φαίνεται να μην πέφτει κάτω από τα 915hpa, όπως αυτό του 1993, ωστόσο δε γνωρίζω πόσο είναι το σφάλμα σε τέτοιες περιπτώσεις και βέβαια οι χάρτες είναι ανά 6ωρο οπότε μόνο από σύμπτωση θα έχουν αναπαραστήσει τη μέγιστη βάθυνση των χαμηλών.




Στους πυρήνες πολύ ισχυρών τροπικών κυκλώνων καθώς και ανεμοστροβίλων σημειώνονται χαμηλότερες επιφανειακές πιέσεις.
 
Πηγές και αρθρογραφία για αναλυτικότερη περιγραφή του κυκλώνα αυτού αλλά και για γενικότερες γνώσεις περί ακραίων εξωτροπικών κυκλώνων και εξωτροπικών κυκλώνων γενικότερα:

Extratropical cyclone - Wikipedia

Super Extra-tropical Storms; Alaska and Extra-tropical Record Low Barometric - Wunderground

World and U.S. Lowest Barometric Pressure Records - Wunderground

Δεν υπάρχουν σχόλια: