Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΧΕΙΟ: Χιονιάς 16 έως 18 Φεβρουαρίου 2008

Α. Η κακοκαιρία:

Ήταν από τις πιο σημαντικές ψυχρές εισβολές στην Αθήνα και τα προάστιά της για τη δεκαετία του 2000. Συνέβη το τριήμερο από το Σάββατο 16 έως και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου του 2008 μέσα στο οποίο τα χιόνια έφτασαν μέχρι τις παραλίες. Η πόλη της Αθήνας άσπρισε καθολικά, το ίδιο και το λιμάνι του Πειραιά όπου η Δευτέρα ξημέρωσε με πάνω από 10 πόντους χιόνι δίπλα στα καράβια. Στα βόρεια προάστια το χιόνι ήταν αρκετά περισσότερο και το ψύχος πολύ ισχυρό. Η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές του νομού παρέμεινε κάτω από το μηδέν όλη την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η χρονική εξέλιξη της κακοκαιρίας είχε ως εξής: Το κρύο και τα χιόνια εισέβαλαν στο νομό από το μεσημέρι του Σαββάτου πρώτα στα βόρεια του νομού και κυρίως στην Πάρνηθα. Προς το απόγευμα και κυρίως από τις πρώτες βραδινές ώρες κι έπειτα τα φαινόμενα έγιναν έντονα και γενικεύτηκαν στις περισσότερες περιοχές ενώ η θερμοκρασία έπεφτε συνεχώς. Μέχρι την αυγή της Κυριακής σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νομού χιόνιζε με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής είχαμε κλειστό καιρό σε όλο το λεκανοπέδιο και στις πέριξ του περιοχές με ισχυρές χιονοπτώσεις κατά περιόδους, τσουχτερό κρύο και ενισχυμένους ανέμους και μικρά διαστήματα πιο ήπιου καιρού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επέτρεψαν τη χιονόστρωση παντού, μέχρι και στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια μέχρι και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο, δίπλα στη θάλασσα. Ο καιρός βελτιώθηκε γρήγορα μέσα στο πρωινό της Δευτέρας η οποία ήταν αίθρια και παγωμένη κυρίως στα βόρεια του νομού όπου για δεύτερη μέρα ο παγετός ήταν ολικός. Το ισχυρό κρύο υποχώρησε γρήγορα την Τρίτη.

Στη Δροσιά τα πρώτα κατακρημνίσματα έκαναν την  εμφάνισή τους προς το μεσημέρι, με τη μορφή ασθενούς χιονόπτωσης με χιονόνερο, που γρήγορα γύρισε σε ασθενή χιονόπτωση. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια του απογεύματος και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα αυξήθηκαν με παράληλη πτώση της θερμοκρασίας. Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου η χιονόπτωση εντάθηκε σημαντικά, οι άνεμοι ενισχύθηκαν και η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα το χιόνι να στρωθεί παντού. Η πυκνή χιονόπτωση αποτελούμενη από λεπτές έως πολύ λεπτές νιφάδες κυρίως έριχνε την ορατότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ ο ισχυρός βοριάς σήκωνε το χιόνι απο τα δέντρα και τις στέγες, εικόνα δηλαδή χιονοθύελλας σε κατάλευκο τοπίο.

Την Κυριακή χιόνιζε όλη την ημέρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετά κάτω από το μηδέν, έτσι το ύψος του χιονιού κατάφερε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά μέχρι αργά το βράδυ. Το σκηνικό χιονοθύελλας από τις  βραδινές ώρες του Σαββάτου συνεχίστηκε και όλη την ημέρα της Κυριακής με διακυμάνσεις στην ένταση και μικρά διαστήματα πιο ήπιου καιρού. Χαρακτηριστικό του καιρού η κατά περιόδους πολύ πυκνή και λεπτή χιονόπτωση που έμοιαζε με "σκόνη". Η χαμηλή ορατότητα επιδεινωνόταν ακόμα περισσότερο από το παρασυρόμενο χιόνι εξαιτίας των δυνατών ριπών του ανέμου.

Τη Δευτέρα από τις πρωινές ώρες ο καιρός είχε βελτιωθεί και η μέρα ήταν ηλιόλουστη, ωστόσο η θερμοκρασία δεν πλησίασε το μηδέν ούτε το μεσημέρι. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο παγετός είναι ολικός (δηλαδή διαρκεί όλη τη μέρα) στη Δροσιά με ηλιοφάνεια. Το παγωμένο σκηνικό υποχώρησε γρήγορα την Τρίτη καθώς οι άνεμοι άλλαξαν διεύθυνση και απομάκρυναν γρήγορα την πολική αέρια μάζα από την περιοχή.

Η θερμοκρασία γενικότερα έμεινε κάτω από το μηδέν για πάνω από 2 μέρες ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στο Μετεωρολογικό Σταθμό της Δροσιάς, -6,4°C, αποτελεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας από την αρχή της λειτουργίας του (10/2006). Η χαμηλή θερμοκρασία προκάλεσε πάγωμα των εκτεθειμένων στο κρύο εσωτερικών εγκαταστάσεων δικτύων ύδρευσης και των σωληνώσεων σε μερικά φρεάτια με ρολογια της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα τη διακοπή του νερού σε κάποιες κατοικίες. Πολλά μικρά φυτά ευαίσθητα στο κρύο κάηκαν και δεν ξαναφύτρωσαν καθώς και δέντρα ολόκληρα όπως μερικές ελιές και φοίνικες φυτεμένοι σε κήπους. Παρόμοιες θερμοκρασίες είχαν σημειωθεί στην ψυχρή εισβολή στις 13 Φεβρουαρίου 2004 όπου τότε ένα υδραργυρικό θερμόμετρο που είχα είχε δείξει ελάχιστη κάτω από -10°C.

Τα χιόνια ωστόσο δεν προκάλεσαν  ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή, συγκρινόμενα με αυτά που είχαν πέσει τον Ιανούαριο του 2002 και το Φεβρουάριο του 2004, όπου αμέτρητα κλαδιά είχαν σπάσει και μεγάλα πεύκα είχαν καταρρεύσει.

Ακολουθεί το διάγραμμα των θερμοκρασιών του Μετεωρολογικού Σταθμού της Δροσιάς στη διάρκεια της κακοκαιρίας:

 

Β. Μερικές φωτογραφίες από το χιονιά του 2008 στη Δροσιά Αττικής



Σάββατο 16/2/2008

Οδός Δ. Σολωμού, Δροσιά: Πρώτες βραδινές ώρες.


Κυριακή 17/2 μεσημέρι

Αργοναυτών Κομνηνών, Δροσιά

Ο κότσυφας πάνω στο κλαδί της ελιάς περιμένει να φύγω από το μπαλκόνι για να πλησιάσει να φάει τα ψίχουλα. Η διπλανή ελιά που δε φαίνεται στη φωτογραφία κάηκε μέχρι τη ρίζα από το κρύο.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός της Δροσιάς χιονισμένος



Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαμε περιόδους όπου τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα


Κυριακή 17/2 απόγευμα

Χαρακτηριστική εικόνα της Κυριακής με πυκνή χιονόπτωση από λεπτές νιφάδες

Ανεμοδαρμένη στέγη στη Δροσιά με ξέχιονα σημεία και η χαρακτηριστική χιονόπτωση τύπου "σκόνης" που έπεφτε κατά περιόδους εκείνη την ημέρα όπου απο τον άνεμο δεν ήταν δυνατό να διαχωριστεί ποιο είναι το χιόνι που πέφτει και ποιο είναι το παρασυρόμενο από τον αέρα


Δευτέρα 18/2 μεσημέρι

Θέα προς τη βόρεια Πάρνηθα με λαμπρό ήλιο αλλά με θερμοκρασία -1,5°C στις δύο περίπου το μεσημέρι

Το βουνό της Ιπποκρατείου Πολιτείας (Μπελέτσι)

Οι δύο ψηλές κορυφές της Πάρνηθας. Η Καραβόλα μισοχαμένη στο παραμένον σύννεφο από την κακοκαρία που μόλις είχε περάσει.

Η κορυφή της Πεντέλης (Πυργάρι) κατάλευκη, αμέσως μετά το χιονιά

Χιονισμένος κήπος στη Δροσιά

Οι χαρακτηριστικοί σταλακτίτες που θεριεύουν στη Δροσιά όταν η διάρκεια της κακοκαιρίας και ο παγετός ξεπερνά τις 36 ώρες. Η θέρμανση του σπιτιού λιώνει το χιόνι που ακουμπά στη στέγη, το νερό κυλά και ξαναπαγώνει την ώρα που πέφτει φτιάχνοντας παγοσταλακτίτες

Οδός Δ. Σολωμού

Οδός Αργοναυτών Κομνηνών

Γ. Φωτογραφίες Δορυφόρου:

Δευτέρα 18/2/2008 (lance-modis.eosdis.nasa.gov - Terra 1km)

Δευτέρα 18/2/2008 (lance-modis.eosdis.nasa.gov - Terra 250m)


Δορυφορική αποτύπωση I.R. της ψυχρής εισβολής





Δ. Μετεωρολογικοί Χάρτες


Ανάλυση επιφανείας, γεωδυναμικό ύψος και θερμοκρασία στα 500hpa στις 17/2/2008 14:00 ώρα Ελλάδας

Θερμοκρασία και γεωδυναμικό ύψος στα 850hpa στις 17/2/2008 14:00 ώρα Ελλάδας

Πάχος Στρώματος 1000-500hpa, 6ωρη πρόβλεψη

Ε. Αλλες περιγραφές από το χιονιά:

1. Hengeo Blog