Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το Υδρολογικό Έτος στην Ελλάδα


Γενικά


Το υδρολογικό έτος είναι η χρονική περίοδος ενός έτους κατά τη διάρκεια της οποίας καταμετράται υετός μιας περιοχής.

Η έναρξη του υδρολογικού έτους συμπίπτει με την έναρξη της υγρής περιόδου και τελειώνει 12 μήνες μετά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το υδρολογικό έτος δεν συμπίπτει με το ημερολογιακό. Σε κάθε περίπτωση η 1η μέρα του υδρολογικού έτους δεν είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές και όλες τις χώρες.

Στο βόρειο ημισφαίριο συνηθίζεται η έναρξή του την 1η μέρα του μήνα Οκτώβρη. Από χώρα σε χώρα όμως αυτό μπορεί να διαφέρει όπως επίσης και στην ίδια χώρα ενδέχεται να μην υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους οργανισμούς και τις υπηρεσίες της. Έτσι λοιπόν μπορεί να θεωρείται ως έναρξη του υδρολογικού έτους ο Σεπτέμβριος ή ακόμα και ο Νοέμβριος.

Το υδρολογικό έτος παίρνει την ονομασία του από το ημερολογιακό έτος στο οποίο τελειώνει.  Όταν, λοιπόν, για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στο "υδρολογικό έτος 2008" (και με δεδομένο ότι το υ.ε. ξεκινά την 1η Οκτωβρίου) σημαίνει ότι τα δεδομένα αφορούν τους μήνες από τον Οκτώβρη του 2007 έως και το Σεπτέμβρη του 2008. Έτσι στον οριζόντιο άξονα των διαγραμμάτων οι πρώτοι τρεις μήνες αφορούν στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Χωρίζεται δε σε δύο εξάμηνα: Το πρώτο αφορά στην υγρή περίοδο όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες βροχές και το δεύτερο είναι η ξηρή περίοδος. Δεν είναι όμως όλες οι περιοχές του κόσμου που έχουν σαφή διαχωρισμό της υγρής από την ξηρή περίοδο.


Στην Ελλάδα


Συμβατικά το υδρολογικό έτος στην Ελλάδα ξεκινάει τον Οκτώβριο (ή και το Σεπτέμβριο). Δεν συμφωνούν όλοι οι σχετικοί παράγοντες με την ημερομηνία έναρξής του.
  • Σύμφωνα με την ΕΜΥ [5] ξεκινά την 1η μέρα του Οκτώβρη.
  • Σύμφωνα με το τμήμα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ  [6] ξεκινά την 1η του Σεπτέμβρη
  • Σύμφωνα με τον τομέα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ [7] συμβατικά το υδρολογικό έτος ξεκινά την 1η του Οκτώβρη 


Το υδρολογικό έτος σε άλλες γλώσσες


Αγγλική μετάφραση: water year, hydrological year, discharge year, flow year
Γαλλική μετάφραση: année hydrologique


Πηγές


Είναι ευνόητο ότι επειδή οι πηγές λαμβάνονται από το διαδίκτυο κάποιο σύνδεσμοι με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να έχουν πάψει να λειτουργούν ή τα κείμενα και οι περιγραφές να έχουν αλλάξει. Ειδικά τα άρθρα της Wikipedia τροποποιούνται συχνά. Κατά την ημερομηνία σύνταξης του άρθρου ωστόσο όλοι οι σύνδεσμοι είναι σε λειτουργία.

[1] Wikipedia:  https://en.wikipedia.org/wiki/Water_year
[2] Wiktionary: https://en.wiktionary.org/wiki/water_year
[3] USGS United States Geological Survey: https://water.usgs.gov/nwc/explain_data.html
[4] Hydrologic Year A. I. CHEBOTAREV:  http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Hydrologic+Year
[5] Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Αγρομετεωρολογία:  http://www.hnms.gr/hnms/greek/agriculture/agriculture_bulletin_html
[6] Τμήμα Γεωλογίας, τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεωρητικά Μαθήματα Αρσένη - Παπαδημητρίου Αγγελική :  http://www.geo.auth.gr/courses/gmc/gmc543e/
[7] Στατιστική  Υδρολογία, Δημήτρης Κουτσογιάννης:   https://www.itia.ntua.gr/en/docinfo/122/

Δεν υπάρχουν σχόλια: