Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μικρός Χιονιάς Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

I) Περιγραφή της κακοκαιρίας

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας ήταν οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Χιόνισε σε νομούς όπως η Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική καθώς και σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου. 'Ασπρισαν επίσης και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, αλλά και κυκλάδες, όπως η Άνδρος και η Σίφνος και η Σέριφος. Στα ορεινά της Κρήτης σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και σε κάποιες πεδινές περιοχές της εμφανίστηκε το φαινόμενο του χιονοχάλαζου με αποτέλεσμα αυτές να ασπρίσουν πολύ  πρόσκαιρα.

Στη δορυφορική αριστερά (Τρίτη 8/1/2013) φαίνεται ο επηρεασμός της ανατολικής και νότιας Ελλάδας κυρίως. Εντυπωσιακό είναι το "τείχος" νεφών στην Κρήτη καθώς ο βοριάς συναντά κάθετα το νησί με τους υψηλούς ορεινούς όγκους.

Η δορυφορική στο κέντρο είναι από την Τετάρτη 9/1/2013 όπου η κακοκαιρία έχει υποχωρήσει από την Ανατολική Στερεά. Παρατηρούμε το χιονοσκεπές έδαφος στη Βορειοανατολική Αττική καθώς και στην Ανατολική Βοιωτία και στη Νοτιοανατολική Φθιώτιδα

Τέλος την Πέμπτη 10/1/2013 η κακοκαιρία έχει υποχωρήσει από την Ελλάδα. Παρατηρούνται νεφώσεις στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, περισσότερες στην Ανατολική Κρήτη. Ο καιρός ξανασυννεφιάζει από τα δυτικά.

Οι εικόνες μεγεθύνονται αν πατήσετε πάνω τους.




Στην Αττική οι χιονοπτώσεις επηρέασαν σχεδόν όλο το νομό και οι περισσότερες περιοχές γύρω από το λεκανοπέδιο και στα βόρεια του νομού άσπρισαν. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, οι περισσότερες χιονοπτώσεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν στο λεγόμενο "δυτικό τόξο" που περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, τις κατοικημένες περιοχές στους πρόποδες του βουνού π.χ. Θρακομακεδόνες, Αχαρναί, Ανω Λιόσια και τις υπήνεμες στην Πάρνηθα περιοχές όπου είναι το όρος Αιγάλεω και οι δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου όπως π.χ. η Πετρούπολη και το Περιστέρι. Σύμφωνα πάντα με αυτές τις αναφορές στους Θρακομακεδόνες και στις Αχαρνές σημειώθηκαν μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης, σε σχέση πάντα με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου και κοντά στο λεκανοπέδιο που έχουν το ίδιο υψόμετρο. Στη δυτική Αττική, σε περιοχές όπως τα Βίλια χιόνισε αρκετά περισσότερο απ' ότι στη βόρεια και ανατολική Αττική.

Ο χιονιάς έφτασε ακόμα και στη Ρόδο. Παρατηρήθηκε στις Καλυθιές της Ρόδου ασθενή χιονόπτωση  με τη μορφή χιονοχάλαζου. Το βιντεάκι παρακάτω περιγράφει καλύτερα το γεγονός:


ΙΙ) Μετεωρολογικοί χάρτες

Οι παρακάτω κινούμενες εικόνες είναι χάρτες από το CFS Reanalysis όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα του wetterzentrale (http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fscfsreaeur.html).

Χάρτης επιφανειακής πίεσης (hpa) και γεωδυναμικού 500hhpa (gpdam)

Χάρτης θερμοκρασίας (°C) και γεωδυναμικού ύψους 850hpa (gpdam)

 Εξάωρος (Τ+6h) αθροιστικός υετός (mm)
Η δορυφορική απεικόνιση της εισβολής σε χάρτες infrared από το Sat24.com
(είναι μεγάλο το αρχείο και ίσως αργεί να φορτώσει στην οθόνη)




ΙΙΙ) Προβλέψεις Περιοχικών Μοντέλων RAMS/ICLAMS από το Πανεμιστήμιο Αθηνών και WRF-ARW από τον Άγγελο Λαμπίρη.

α) Ακολουθούν εικόνες από την πρόβλεψη για την κατανομή των χιονοπτώσεων της Τρίτης από το RAMS/ICLAMS (http://forecast.uoa.gr/ICLAMS/index.php) και να τη συγκρίνετε με τη δορυφορική της Τετάρτης που παρατίθεται πάνω.






β) Οι επόμενοι χάρτες αφορούν στον υετό που προέβλεψε το περιοχικό WRF-ARW (http://kyklogenesis.gr/drupal/node/297) για την Αττική.









IV) Ειδικότερα για τη Δροσιά:

Από τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου κράτησαν οι ασθενείς μέχρι μέτριας έντασης χιονοπτώσεις του μικρού χιονιά που επηρέασε τη Δροσιά.

Το χιόνι που στρώθηκε στο έδαφος ήταν περίπου 3-5 εκατοστά ενώ οι δρόμοι άσπρισαν πρόσκαιρα. Η θερμοκρασία όλη την ημέρα ήταν γύρω στο μηδέν ή λίγο κάτω από το μηδέν.

Το χαρακτηριστικό του χιονιά ήταν ένα εντυπωσιακό μα πρόσκαιρο ξέσπασμα ισχυρής χιονόπτωσης κατά την οποία το χιόνι στρώθηκε παντού μέσα σε διάσημα λίγων δεκαλέπτων. Στη συνέχεια η χιονόπτωση εξασθένησε. Ακολούθησαν διαδοχικά κύμματα χιονοπτώσεων με μέτρια ισχύ και γενικά μικρή διάρκεια. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Οι βραδινές είναι τις πρώτες ώρες μετά το πρώτο δυνατό μα πρόσκαιρο ξέσπασμα του χιονιά. Οι υπόλοιπες είναι με τη βελτίωση του καιρού.





Εδώ είναι μια σφαιρική πανοραμική χιονισμένου τοπίου σε κήπο της Δροσιάς (πατήστε το "play" και μετά "full screen" για να τη δείτε σωστά):


Σχετικοί σύνδεσμοι:

Του Θοδωρή Γκέσουρα: Xιονιάς Αττικής / 8 Γενάρη 2013 - Γενική αποτίμηση
Του Νίκου Μαρούλη: Το ”χιονοταμείο” σε Αττική και Εύβοια.
Του Χρήστου Ντουντουλάκη: Χιονιάς express με μεγάλη ένταση



Δεν υπάρχουν σχόλια: