Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Μ.Σ. ΔΡΟΣΙΑΣ: Μηνιαίος και Ετήσιος Καταγεγραμμένος Υετός για τα Υδρολογικά Έτη 2007-2017

Στο άρθρο αυτό παρατίθενται διαγράμματα στα οποία απεικονίζονται οι μετρήσεις υετού του Μετεωρολογικού Σταθμού Δροσιάς για τα υδρολογικά έτη 2007 έως 2017. 

Στο υδρολογικό έτος 2017 (Οκτώβριος 2016 έως Σεπτέμβριος 2017) μετρήθηκαν συνολικά 558,6 χιλιοστά υετού. Στο υγρό εξάμηνο (Οκτώβριος έως Μάρτιος) σημειώθηκαν 373 χιλιοστά υετού, ενώ στο ξηρό εξάμηνο (Απρίλιος έως Σεπτέμβριος) σημειώθηκαν 185,6 χιλιοστά.

Το τελευταίο υδρολογικό έτος αποδείχθηκε σχετικά φτωχό σε συνολικό υετό. Ο μέσος όρος της ενδεκαετίας 2007 - 2017 είναι  642,5 χιλιοστά που σημαίνει ότι το 2017 υπολείπεται κατά 13%.

Κατά τη διάρκεια του υγρού εξαμήνου δεν σημειώθηκαν πολλές βροχές. Αντίθετα στο εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ρεκόρ βροχοπτώσεων για την 11-ετία που μας πέρασε.

Οι βροχοπτώσεις στο ξηρό εξάμηνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν το θετικό ότι περιορίζουν τη δυνατότητα επέκτασης των πυρκαγιών για κάποιες μέρες μετά την εκδήλωσή τους, ενδεχομένως να βοηθούν και στο σβησιμο κάποιων από αυτών όταν εκδηλώνονται την ώρα που οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη. Φέτος όμως οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτικές ακόμα και για την Αττική, στην οποία σημειώθηκαν βροχές σε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος ήταν ότι εκτός από τις βροχές είχαμε αρκετά θερμά διαστήματα (ιδιαίτερα τον Αύγουστο), ένα μεγάλο καύσωνα στα τέλη του Ιουνίου/αρχές Ιουλίου καθώς και περιόδους με ενισχυμένους ανέμους.

Οι βροχές στη θερμή περίοδο, εξαιτίας της αυξημένης εξάτμισης έχουν μικρότερη θετική επίδραση στον υδρολογικό κύκλο. 

Τέλος ενδεχομένως να πλήττεται και η γεωργία όταν συμβαίνουν αυξημένες βροχές σε περιόδους που δεν είναι επιθυμητές.

Διαγράμματα

Διαγράμματα 1-11: Μηνιαία τιμή βροχόπτωσης για κάθε υδρολογικό έτος, από το 2007 έως και το 2017


 
 
 

 Διάγραμμα 12: Μέση μηνιαία  βροχόπτωση που προκύπτει από τα υδρολογικά έτη 2007 έως και 2017:



Διάγραμμα 13: Μέση ετήσια βροχόπτωση υδρολογικών ετών 2007 έως και 2017 (Η μέση ετήσια βροχόπτωση για τα 11 αυτά έτη είναι 642,5 χιλιοστά).


Από το διάγραμμα 12 παρατηρούμε ότι ο Νοέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Απρίλιος της τελευταίας 11-ετίας υπολείπονται σε βροχοπτώσεις των άλλων "γειτονικών" τους μηνών δηλαδή του Οκτωβρίου, του Δεκεμβρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου (ή αντίστοιχα οι άλλοι μήνες έχουν σχετικά αυξημένες βροχές τα τελευταία χρόνια) με αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται κανονική κατανομή στη μηνιαία βροχόπτωση του έτους. Ο Δεκέμβριος πάντως επιβεβαιώνεται ως ο πιο βροχερός μήνας του έτους, ενώ ο μήνας με τη μεγαλύτερη ξηρασία, για την τελευταία 11-ετία είναι ο Αύγουστος και όχι ο Ιούλιος, που θα περίμενε κανείς σύμφωνα με αυτά που θεωρητικά ισχύουν για τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα.

Ακολουθούν αντίστοιχα διαγράμματα από τα κλιματικά δελτία της ΕΜΥ για τους κοντινούς μετεωρολογικούς σταθμούς στη Δροσιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Τατόι. Η κατανομή του υετού για τη 40-ετία των δεδομένων φαίνεται πολύ πιο κοντά στην "κανονική". Ωστόσο παρατηρούμε κι εδώ μια "ανωμαλία" στις μετρήσεις του σταθμού του Τατοΐου: Ο Μάρτιος είναι, έστω και ελαφρά, πιο βροχοφόρος από το Φεβρουάριο.

Και οι δύο σταθμοί της ΕΜΥ έχουν χαμηλότερα ποσά υετού από το σταθμό της Δροσιάς.



Πηγές - Αναφορές - Βιβλιογραφία

[1] Μετεωρολογικός Σταθμός Δροσιάς Αττικής: http://www.pefteixioni.com
[2] ΕΜΥ: www.hnms.gr



Σχετικά άρθρα του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: